Еко стилът в интериора

Еко стилът в интериора

Както подсказва и самото му име, еко стилът всъщност до голяма степен представлява “екологичен стил”. Този стил няма бурна история на развитие, нито може да се похвали със знаменити архитектурни паметници. В основата си интериорният еко стил заимства формите и концепцията си от други видове стилове.

Основните характеристики на еко стила, известен още като “натюрел”, са природното начало, естествените материали, правилността на формите и цветовете. Стилът води началото си от края на XX век, когато хората, изморени от екологичните проблеми около тях, решават да създадат свой собствен чист свят у дома. Еко стилът е интересен с това, че е продиктуван от самата природа. Човекът е част от природата и не може да се откаже от нея, затова се стреми да я запази.

Безспорно, хората са обръщали поглед към природата и по-рано в други стилове – в живописта, скулптурите, архитектурните елементи. За “прародители” на еко стила се считат скандинавските дизайнери, които обединяват естествените материали с новаторските форми. Еко стилът бързо набира поклонници след възникването си – той зарежда хората с положителна енергия, помага им да се отпуснат, способства за здравословния им начин на живот.

Еко стилът в съвременния хоум дизайн означава интериор, изпълнен изцяло от натурални материали, който създава чувство за свежест и единение с природата. Еко стилът е един от най-популярните съвременни интериорни стилове. Той използва дърво, камък, глина, стъкла и тъкани от естествени материали.

Предпочитаните цветове в еко стила са бежовият, кафявият, белият (в контраст с черно или тъмно дърво), както и нежните пастелни тонове. Често се използват природни цветове: бледо зелено, бледо синьо, цветове на трева, вода, камък, дърво, почва.

Стените, които са издържани в еко стил обикновено представляват стенни панели с дървена ламперия и корково покритие. За декорация се използват обикновени хартиени тапети с едва забележими флорални мотиви или най-добре без никакви мотиви. Тапетите трябва да са изработени от естествени материали. В помещението в еко стил се използва бяла мазилка за стените.     

Съчетанието от дървени греди с варосан таван е идеално предложение за таван в еко стил.

Разпространено за подовете в еко стил е използването на камъни или теракотови плочки с естествен оттенък. Предпочитан също така е дървеният паркет, комбиниращ светли и тъмни дървесни елементи.

Мебелите в еко стил са изработени от натурално дърво и е добре да са масивни. Чудесно предложение са масите и столовете от цели стволове на дървета, както и плотовете от естествен камък или мрамор. Еко интериорът е съвременен стил, поради което формите в него са праволинейни, а фигурите – прости.

Какви предмети могат да се разполагат сред декора в еко стил? Това могат да бъдат вази от стъкло (най-често зелено) или глина, плетени кошници, дънери, клони, обикновен текстил от лен или памук, декоративни фонтани, дървени или сламени фруктиери и др. В кухнята в еко стил особен уют придават снопчетата изсушени билки.

Всеки предмет в интериора в еко стил трябва да поддържа чувството за близост с природата – независимо дали става въпрос за картина, хербарийна композиция или друг декоративен елемент.

Еко стилът в интериора е доста популярен и широко използван. Той е подходящ за апартамент, вила, място за почивка в офис и дори зала за бизнес преговори. Главното условие, което трябва да се спазва при създаването на еко стила е естественост във всичко. В мебелите и предметите от декора не трябва да се използват пластмаса и хромиран метал.

Основна грешка при създаването на интериора в еко стил е неговото трансформиране в кънтри – с голямо количество декоративни елементи, картини, дантели и др. Не забравяйте, че еко стилът отразява модерния интериор, неговият минимализъм, простота и функционалност.

Важно е да се отбележи, че мебелите в еко стил никак не са евтини. Най-евтината алтернатива на натуралните мебели са мебелите, издържани в скандинавски стил.

Кухненските съдове също трябва да отразяват еко стила. Те трябва да са в меки цветове в еднаква тоналност. Сложни рисунки и орнаменти по тях не се допускат. Най-подходящи материали за използване са керамика и цветно стъкло. Еко стилът в кухнята се допълва от памучните салфетки и дървените прибори – вилици, лъжици, бъркалки и др.

Еко стилът може да се отрази дори и на терасата, където може да бъде обособена миниатюрна зимна градина. Като декоративни елементи в градината могат да се използват камъни с различни цвят и големина. Еко интериорът в помещенията може да добие завършеност посредством аквариум, терариум или клетка за птици.

  • +359886503305
  • office@kambo.bg

  • с. Ябълково, обл. Хасково, ул. Васил Левски 14
  • Работно време от 9 до 17 часа