Интериор в стил Фън Шуй

Интериор в стил Фън Шуй

Фън Шуй представлява древна китайска наука за хармонията вътре в нас и в обкръжаващия ни свят. Това с пълна сила важи и за интериора на нашите домове. Нека разгледаме главните правила за хармонизиране на пространството според Фън Шуй.

Важен аспект в теорията на Фън Шуй е разположението на различни зони в съответните части на едно помещение. Така например, зоната на творчеството трябва да се намира в западната част на стаята, а зоната на славата и кариерата – в южната й част. Зоната на семейството намира място в източната част на помещението, а зоната на здравето е разположена в централната му част.

Когато вземем решение да организираме интериора на нашия дом в стил Фън Шуй, първото което трябва да направим е да определим хармоничните зони в апартамента. Специалистите в областта използват специален инструмент за целта – осмоъгълник, с чиято помощ разделят помещенията на различни зони.

Първото и основно правило при създаване на интериор в стил Фън Шуй е използването на натурални материали. Истинско дърво, камък, текстил – нсички те донасят здраве и хармония в дома.

Друг много важен момент за Фън Шуй интериора е естествената светлина, която трябва свободно да прониква във всички помещения от апартамента. Древната китайска наука не търпи тъмни помещения и малки прозорчета. Ако все пак съществува проблем с осигуряването на достатъчно естествена светлина, решението на този проблем е разполагането на голям брой огледала в стаите.

Нека се разходим из различните помещения.

Спалнята – това, разбира се, е мястото където човек възстановява своите жизнени сили. Задължително условие в спалното помещение е леглото да не се разполага близо до входната врата. Когато човек лежи в кревата, той трябва да може да вижда вратата. Гърбът на леглото трябва да бъде опрян в стената.

Холът е сърцето на дома – тук можем да разположим огледала, а също така да предвидим място за обемисти мебели и натурална зеленина. Важно е да съумем да придадем на помещението повече уют, което можем да постигнем посредством декора – свещи, истинско дърво, уютен текстил.

Кухнята е мястото, където се събира цялото семейство, така че тук хармонията играе изключителна голяма роля, както и вниманието към детайла. Много важно условие за интериора на кухнята в стил Фън Шуй е печката и кухнята да бъдат отделени една от друга, тъй като символизират различни природни стихии – огън и вода.

Най-важното правило според Фън Шуй, което се отнася за всяка една стая независимо от нейното предназначение – това е чистотата и минимализма в декора. Китайците смятат, че колкото по-изчистена откъм излишни неща е една стая, с толкова повече положителна енергия ще бъде заредена тя.
Нека обърнем внимание и на това какво не трябва да присъства в интериора в стил Фън Шуй:

-    остри ъгли;
-    резки цветови промени;
-    общи кухня и гостна;
-    стари мебели;
-    повредена техника;
-    ненужни или счупени предмети;
-    огледала, които отразяват входни врати или спални;
-    прах и боклук.

Независимо от това дали интериорът в дома ни ще бъде издържан в стил Фън Шуй или не, винаги трябва да обръщаме голямо внимание на реда и чистотата. Според китайците именно те са двигателите, създаващи положителната енергия, която можем да използваме в прекарването на много приятни моменти с нашите близки и приятели.