Постмодернизмът в интериора

Постмодернизмът в интериора

Постмодернизмът е течение, което се обявява срещу рационалния функционализъм, монотонността и еднообразието. Стилът възниква през 60-те години на XX век и се характеризира с преразглеждане на позициите на модернизма и авангардизма. Постмодернизмът оказва влияние в различни сфери на обществения живот – политика, култура, международни отношения.

Главната особеност на постмодернизма в интериора е отказът от стереотипите и хармоничното съчетание на елементите. Въпреки отсъствието на каквато и да било видима логика, стилът постмодернизъм е достатъчно реалистичен. В интериора на постмодернизма се различават ясни орнаменти, използват се ярки цветове, въвежда се символика на формите, контрастно се съчетават текстури и покрития. За стила са характерни просторните помещения с леки и оригинални конструкции.

Постомодернистичният стил е най-подходящ за ресторанти, социални клубове, салони за красота. Използването му в жилищни помещения е присъщо за т. нар. “бохеми”, чиито домове се отличават с асиметрично и свободно планиране, както и нестандартен подход към дизайна.

Стените, издържани в стила на постмодернизма, не диктуват на определен строителен материал. В повечето случаи те са монохромни и неутрални, като целта е вниманието да се насочи към определени елементи от декора, изпълнени в ярки цветове. За стените при този интериорен стил са много подходящи нишите и ъглите. Често използвани материали са металът, стъклото и пластмасата.

Таванът при постмодернистичния стил често е на много нива и е несиметричен. Използва се многообразие от ярки цветове.

Изработването на пода в стил постмодернизъм зависи от функционалното предназначение на помещението – баня, гостна, кухня и т.н. Орнаментите или текстурите, ако подът е с паркет, са строги и ясни. Ако смятате да застелете с килим, той трябва да бъде в ярък цвят и да е асиметричен или с множество геометрични фигури.

При постмодернизма преобладават свободните динамични линии, симетричните и асиметричните форми. За стила е присъща разнородността – обзавеждането на интериора може да включва мебели със строга или опростена форма. В постмодернизма широко приложение намират изкуствената кожа, никелираните и хромираните материали. Уникалността на постмодернистичния стил се определя и от използването на футуристични мебели.

Предметите, които ще се използват в постомодернистичния стил трябва да бъдат издържани в духа на съвременното изкуство. Това могат да са причудливи статуетки, изработени от различни материали – метал, пластмаса, керамика. Саксиите с растения трябва да са украсени с ярки орнаменти. Вазите задължително трябва да са изработени от цветно стъкло. По диваните и креслата могат да бъдат подредени цветни декоративни възглавнички.

Стилът постмодернизъм в интериора е многолик и се дели на континенти, държави, исторически епохи, етнически особености. Интериорът позволява на всеки свой поклонник да развие творческата си фантазия и индивидуалност. Постмодернистичният стил е енергичен и ултрасъвременен.

При постмодернизма липсват предпочитания към конкретни цветови гами. Все пак приоритетни са ярките и енергични цветове – металик, флуорисцент, седеф и сребро. Трябва да си вземе под внимание фактът, че ако целият интериор бъде направен в ярък цвят, той ще бъде труден и изморителен за възприемане. Поради тази причина основата при постмодернистичния стил изисква умерен неутрален цвят, върху който се разполагат ярки декоративни елементи. Цветовете трябва да се подбират и в зависимост от функционалното предназначение на помещенията.

Най-главното при създаването на интериора е фантазията и креативното мислене. Всеки един предмет може да бъде използван по съвършено нов изненадващ и оригинален начин. Смело могат да се нарушават традиционните пропорции и схеми, за да се оформи необикновеният стил на постмодернизма.

Предметите на изкуството, които се използват в интериора също могат да бъдат смели и причудливи. Картините по стените могат да са абстрактни. Подходящи за интериора са постерите и плакатите.

Много важно за постомодернистичния стил е и осветлението. То трябва да бъде богато и разнообразно както целият интериор. Широко използвано е съчетанието между голям полилей с необичайна форма (например, хромирано кълбо) с многобройни халогенни лампи. За добавяне на ярки цветове при осветлението се използват и неонови лампи.

  • +359886503305
  • office@kambo.bg

  • с. Ябълково, обл. Хасково, ул. Васил Левски 14
  • Работно време от 9 до 17 часа